Skip to main content

Een echte bouwplaats waar leerlingen zelf ervaren en ontdekken wat je in de bouw allemaal kunt doen en worden. Dat kan bij BouwBase, een pop-up bouwplaats die 10 mei 2023 door de wethouders Vegelin en Spoelstra van de gemeente Achtkarspelen bij bouwbedrijf Kootstra-Van der Veen in Harkema wordt geopend. Na vijf weken verhuist BouwBase naar een bouwlocatie van Bouwgroep Dijkstra Draisma; het nieuwe zwembad De Welle in Drachten.

Leerlingen groep 7-8 en klas 1-2 van het voortgezet onderwijs gaan op de bouwplaats aan de slag met allemaal verschillende bouw- en infra-opdrachten. Zo gaan ze in de bouwkeet onder andere ontwerpen, plannen en calculeren en wanen ze zich buiten even strater, timmerman en elektricien.

BouwBase Samenwerkingsverband

BouwBase in Harkema en Drachten is een samenwerking van Toekomstbouwers Friesland, Bouwend Nederland-Friesland, het Techniek Expertise Centrum, Bouwgroep Dijkstra Draisma en bouwbedrijf Kootstra Van der Veen. Van 10 mei tot 10 juni is BouwBase bij Kootstra Van der Veen in Harkema te vinden. Marten Claus, directeur: “De bouw is enorm breed en veelzijdig. Dat willen we de jeugd met BouwBase laten ervaren. Zo hopen we hen zo enthousiast voor de sector te maken dat ze later voor een opleiding in de bouw of infra gaan kiezen. Want ook in de toekomst hebben we vakmensen hard nodig”. Bouwgroep Dijkstra Draisma onderschrijft dit van harte. Daarom is BouwBase van 19 juni tot 21 juli op haar bouwlocatie van het nieuwe zwembad in Drachten te vinden.

Meer dan 1000 leerlingen

Vorig jaar is, op gezamenlijk initiatief van Bouwen aan de Bouw, Friso Bouwgroep en Technolab-swf, BouwBase als pilot in Sneek gestart. “Meer dan duizend leerlingen hebben de bouwplaats toen bezocht. Iedereen was enthousiast: leerlingen, leerkrachten en organisatie. Reden voor Toekomstbouwers Friesland, de organisatie waarin Bouwen aan de Bouw is opgegaan, om met deze levensechte bouwlocatie door Friesland te trekken. Te beginnen in Harkema en Drachten”. Aldus Tineke de Groot, die BouwBase On Tour namens de sector organiseert.

Ook het Techniek Expertise Centrum (TEC), een samenwerking tussen bedrijfsleven, onderwijsinstellingen en overheid in de regio Drachten om meer jongeren voor techniek te interesseren, was meteen enthousiast en heeft ervoor gezorgd dat leerlingen VMBO-Bouwen, Wonen en Interieur (BWI) onder leiding van studenten Bouwkunde van ROC Friese Poort drie ‘huizen’ voor op de bouwplaats hebben gemaakt.

Aanmelden scholen

Inmiddels hebben 33 groepen zich al ingeschreven om hier aan de slag te gaan, maar er zijn nog plekken beschikbaar. Scholen kunnen hun klas of groep aanmelden via BouwBase.fun.

Sneek: 8 mei t/m 29 juni | Harkema: 11 mei t/m 8 juni | Drachten: 20 juni t/m 19 juli | Leeuwarden: 26 september t/m 19 november (Nieuwe Cambuurstadion) | 

Sneek: 8 mei t/m 29 juni | Harkema: 11 mei t/m 8 juni | Drachten: 20 juni t/m 19 juli | Leeuwarden: 26 september t/m 19 november (Nieuwe Cambuurstadion) |