Veel afwisseling en vrijheid in de bouw

Thijs de Vries is een 3e-jaars leerling van de 3-jarige BBL-opleiding tot Allround Timmerman. Hij heeft jammer genoeg onnodig vertraging opgelopen, maar zet nu alles op alles om zijn diploma zo snel mogelijk te halen.

Daarom is hij eind juni 2024 te vinden in de werkplaats bij Toekomstbouwers Friesland, om zo al zijn praktijkopdrachten af te vinken. “Die had ik prima kunnen doen in de 2,5 jaar toen ik bij Bouwbedrijf Kolthof werkte. Bijvoorbeeld toen we 17 woningen bouwden op Texel. Maar door mijn eigen dommigheid heb ik dat niet gezegd en af laten tekenen.”

Een vriend van Thijs heeft hem 3 jaar geleden enthousiast gemaakt voor het werken in de bouw. “Die maat werkte zelf al bij Kolthof en vertelde me dat ze nog mensen nodig hadden. Ik kon naast geld verdienen ook nog mijn mbo-diploma halen. Bouwmensen, nu dus Toekomstbouwers Friesland, nam mij aan, zodat ik bij het leerwerkbedrijf 4 dagen kon werken en 1 dag in de week naar school ging.”
Thijs ervaart dat je in de bouw je eigen manier van werken kan vinden. Dat er veel afwisseling is in projecten en je dus ook steeds weer iets nieuws (af)maakt. Maar ook dat de waardering die je krijgt als je iets klaar hebt, voor hem belangrijk is, net als het stukje vrijheid om alles zelf te leren.

Verder ontdekken we dat Thijs na zijn werk te vinden is op het voetbalveld. Hij speelt in het 2e team van Hallum en is daar ook trainer en leider van een jeugdteam. Verder bezoekt hij bijna alle autocross wedstrijden. Dat is een familiedingetje. Zijn heit, broers en ooms crossen en Thijs zal in de toekomst ook ooit achter het stuur zitten van zijn eigen crossauto. 

Wat heb je zoal gedaan?

Ik heb best al heel veel gedaan, zoals verbouwingen en een aanbouw bij een huis maken. En ik heb op een zolderverdieping een slaapkamer gemaakt. Daar plaatste ik een nieuwe dakkapel en een vast trap.

Wat heel bijzonder was is dat ik tijdens de opleiding een maand ertussenuit mocht om in Nieuw-Zeeland aardappelkisten te plaatsen. Daar heb ik veel geleerd, vooral hoe je hout op staal vast moet maken. Machtig mooi dat ik dit mocht doen. Echt een leuke ervaring!

Zie jij een toekomst voor jezelf in de bouw?

Als ik mijn diploma heb gehaald, dan zou ik graag een aantal jaren voor mijn huidige leerwerkbedrijf Bijland Bouw willen werken. En misschien in de toekomst wel voor mezelf. We zien wel hoe het gaat. Het hangt natuurlijk af van de bouw en alle regels en of er nog wel kan worden gebouwd.

Mijn persoonlijke ervaring

Met Toekomstbouwers Friesland had ik niet veel te maken. Op cursusdagen was ik hier natuurlijk, maar verder was ik me niet bewust van wat ik eigenlijk moest doen als leerlingwerknemer. Nu Marten Hiemstra, mijn leerlingbegeleider me achter de broek zit, snap ik dat ik meer had moeten doen. Dus die begeleiding heb ik ook wel nodig, want ik lig gewoon onnodig achter. Ik had serieuzer moeten zijn en die praktijkopdrachten gewoon moeten regelen! Had prima gekund op Texel.

“Je kan beter je praktijkopdrachten regelen bij je leerwerkbedrijf”

Bio Thijs

Thijs de Vries

  • 2003
  • 3-jarige BBL-opleiding Allround Timmerman (3e jaars)
  • Leerwerkbedrijf Bouwbedrijf Kolthof en Bijland Bouw
  • 1 maand Nieuw-Zeeland voor het installeren en bouwen van aardappelkisten