Videocompilatie discussiepanel: “Samen bouwen aan een toekomst vol mogelijkheden”
Het was één en al activiteit in het clubhuis van de bouw tijdens het jubileumevenement van Toekomstbouwers Friesland. Gesprekken over de toekomst van de bouwopleidingen en de uitdagingen waar de sector voor staat, vormden het hart van deze enerverende dag.
Eén van de sprekende momenten was het verhaal van gespreksleider Raynoud Ritsma, die de stigma’s rondom praktijkopleidingen aankaartte. Dit bleek een veelvoorkomend obstakel te zijn voor jongeren om te kiezen voor praktijkgerichte opleidingen.
Boeiend discussiepanel
Ons jubileumevenement gemist en daardoor ook het boeiend discussiepanel met vertegenwoordigers van bedrijven uit de bouwsector en uit het onderwijs? Bekijk dan hieronder de videocompilatie van het discussiepanel!
In de video:
- Henk Rozema, voorzitter Bestuur Toekomstbouwers Friesland en directeur Wonen bij Jorritsma Bouw
- Fenke Rond, directeur Firda
- Jelmer Alberts, directeur belangbehartiging Koninklijke Bouwend Nederland
- Sean Boiten, zelfstandig ondernemer Boiten Houtbouw en oud-leerling
- Theun Erik Holwerda, directeur bij Bouwbedrijf de Vries Leeuwarden
- Marten Claus, directeur Bouwbedrijf Kootstra Van der Veen
- Remco van der Wal, leerlingmedewerker Toekomstbouwers Friesland
- Criss Roemers, directeur Toekomstbouwers Friesland
De stellingen voor het discussiepanel
#1 Studenten selecteren op vooropleiding/niveau is achterhaald.
Bouwend Nederland benadrukte de immense behoefte aan vakmensen in de komende decennia en de veelbelovende toekomst van de bouwsector.
#2 Technisch onderwijs op het vmbo en het mbo sluit onvoldoende aan op de behoefte van bedrijven.
Verschillende perspectieven over het leerproces benadrukten dat school slechts een begin is en dat praktijkervaring essentieel is. De noodzaak van continue ontwikkeling en wendbaarheid in een snel veranderende branche werd benadrukt.
Echter, enkele jongeren gaven aan dat wat ze leren op school soms achterloopt op de actuele praktijk, wat aantoont dat er ruimte is voor verbetering.
#3 Vijf dagen per week van 07:00 tot 16:15 werken is niet meer van deze tijd en zorgt voor een drempel. Flexibele werktijden worden als meer passend worden ervaren.
Wordt steeds normaler. Dat begint al als je een BBL-leerling hebt in je bedrijf. Zij zijn er maar vier dagen en één dag naar school. Zijn zijn in doordeweeks niet voluit van 7 tot tot 4 uur op de bouw.
#4 Het imagoprobleem van de bouw en infra sector is dé reden dat men niet geïnteresseerd is in de sector.
Het stigma rond de bouwsector als zwaar, onregelmatig werk werd benoemd, maar tegelijkertijd was er veel trots op het vakmanschap en de mogelijkheden van nieuwe technologieën, zoals het exoskelet, die het werk minder zwaar maken.
#5 Het opleiden en beschikbaar stellen van stageplaatsen moet in onzekere tijden doorgaan, ook als dit negatief uitvalt in de begroting.
Het belang van stageplaatsen, zelfs in onzekere tijden, werd benadrukt als investering in de toekomst van de bouwsector.
#6 De bouw en infra sector moet meer investeren in zij-instromers en andere doelgroepen ondanks het hoge CAO loon en de korte werkervaring van deze doelgroep.
De noodzaak om meer te investeren in zij-instromers kwam naar voren, hoewel er al wel initiatieven in die richting lopen.
Samenvatting
Het samenvattende inzicht van de discussie benadrukte de urgentie van samenwerking tussen onderwijs, bedrijven en de sector om jongeren te inspireren en te begeleiden richting de bouw, ongeacht hun achtergrond of vooropleiding.
Het jubileumevenement werd afgesloten met een warm buffet in de ontmoetingsruimte. In een speciale café voor de leerlingmedewerkers werd genoten van een barbecue. Zij ontvingen als blijk van waardering tevens een kerstpakket.