Skip to main content
Het was flink spannend voor de finalisten van de knikkerbaanchallenge ‘Over de steiger’, want wie heeft de langzaamste knikkerbaan van Friesland gemaakt en wie de mooiste? De aannemers in Friesland hebben, samen met STO Zuidwest Friesland, deze challenge uitgeschreven voor leerlingen klas 1 en 2 van het voortgezet onderwijs. Vrijdag 16 juni 2023 was de finale bij Toekomstbouwers Friesland in Leeuwarden. Criss Roemers, directeur Toekomstbouwers, maakte de winnaars bekend. De prijs voor de langzaamste knikkerbaan ging naar Jonathan, Erik, Dani, Bowe en Ate van Gomarus Drachten. Die voor de mooiste knikkerbaan was voor Fiona, Noa, Iris, Sanae en Pricilla van het Lindecollege. “Nu gaan we met de hele klas naar Walibi!”

De aannemers in Friesland hebben in samenwerking met Sterk Techniek Onderwijs Zuidwest Friesland, de challenge uitgeschreven om leerlingen te laten ervaren dat met elkaar ontwerpen, maken en onderweg problemen oplossen, prachtig werk is. De opdracht was om binnen bepaalde afmetingen een fantasie gebouw of een bestaand gebouw te maken waar een knikkerbaan als een steiger omheen en doorheen gaat.

600 leerlingen doen mee aan Knikkerbaanchallenge

Bijna 600 leerlingen klas 1-2 van 11 VO-scholen in Friesland deden mee. De knikkerbanen werden op school gemaakt. Na een voorselectie werden de leerlingen van de 5 langzaamste – en de 10 mooiste knikkerbanen van Friesland uitgenodigd om samen met hun knikkerbaan naar Toekomstbouwers Friesland te komen voor de finale. Toekomstbouwers Friesland is de praktijkopleider voor de bouw. Vanaf 9.45 uur druppelden de eerste groepjes de grote werkplaats in Leeuwarden binnen en begonnen snel hun baan te herstellen. Door vervoer waren onderdelen hier en daar los gegaan. De zenuwen liepen op. Lukt het nog om de baan voor 10.30 weer klaar te krijgen? Gelukkig wel. Een 3-koppige jury bekeek en testte de meegenomen knikkerbanen vervolgens grondig. Ondertussen gingen de leerlingen aan de slag met tegelen, zagen, boren en metselen tot het moment van de prijsuitreiking.

Check hier de aftermovie:

Enthousiasmeren voor de bouw

“Geweldig om deze leerlingen zo enthousiast over hun werk te zien. Er zijn prachtige knikkerbanen gemaakt waar echt goed over is nagedacht. We hopen een flink aantal van hen later in de bouw terug zien. Zowel de denkers als de doeners”, aldus Criss Roemers.