Metselaar bbl'er Jacob Bosma

Jacob Bosma volgt sinds april 2022 de 2-jarige BBL-opleiding tot Metselaar. Hij is halverwege het schooljaar ingestroomd. Daarvoor heeft hij een bakkersopleiding op mbo-niveau succesvol afgerond.

Het bakkersvak was het net niet, al heeft Jacob er wel een leuke tijd gehad. Zijn vader is metselaar en zijn oom opperman metselaar en zo is hij bij ons en bij zijn huidige leerwerkbedrijf, Koedooder Metselwerken terechtgekomen. En daar werkt nog meer familie. Want ook zijn neef werkt er nu. Eerst als metselaar en nu als timmerman.

Jacob is heel sportief. Naast 4 dagen werken en 1 dag naar school (op vrijdag) vindt hij sporten belangrijk en maakt daar gewoon tijd voor. Hij zit op voetbal, kaatsen en gaat naar de sportschool. Jacob: “Het is leuk om te doen, zowel in teamverband, als in mijn eentje.”

Wat heb je zoal gedaan?

Op dit moment werk ik in Zaandijk. Toen ik voor het eerst in Zaandijk kwam, waren we een grote flat aan het afbouwen. Ik vond dat toen niet bijzonder. Het zag er wel leuk uit hoor. Maar het volgende project (rijtjeswoningen) was ik echt onder de indruk van wat we als metselaars met elkaar hadden gebouwd. Zeker toen de steigers werden weggehaald. Het was een prachtig resultaat en geweldig om te zien. Best hoog ook. Het was gewoon heel leuk dat je het vanaf het begin meemaakt, vanaf de grond tot aan de nok.

Allemaal verschillende metselverbanden, zoals bijvoorbeeld staandverband heb ik in Purmerend gedaan. Dat was ook heel bijzonder.

Zie jij een toekomst voor jezelf in de bouw?

Ik zie voor mezelf zeker een toekomst in de bouw. Ze zeggen natuurlijk wel dat er straks geen metselaars meer nodig zijn, maar ik denk van wel. Zeker waar ik nu werk, ook omdat er veel oudere collega’s binnenkort met pensioen gaan. Ik heb ook al een keer een robot gezien, die is misschien goedkoper, maar doet over het metselen langer dan wij dat doen. We hebben in Nederland veel woningen nodig, dus ik maak me nu niet zorgen… maar anders kan ik altijd nog bakker worden! 😉

Mijn persoonlijke ervaring

Na de aanmelding bij de school in Leeuwarden ben ik eerst twee weken op introductie geweest bij Toekomstbouwers Friesland. Er was een hele goede instructeur die mij in twee maanden het metselen leerde. Het was een fijne periode en leuk om het vak te leren. Dat doe je niet zomaar even. Want toen ik via het leerwerkbedrijf op de bouw kwam in Almere, toen leerde ik echt heel veel.

“Je leert het pas echt als je op de bouw komt”

Bio Jacob

Jacob Bosma

  • 2003
  • 2-jarige BBL-opleiding Metselaar (2e jaars)
  • Leerwerkbedrijf in Noord-Holland