Jan-Pieter Visser, timmerman en toekomstig molenmaker

Op 20 september 2023 werd Jan-Pieter ineens een Friese bekendheid toen hij in het tv-programma Hea op Omrop Fryslân vertelde over zijn grote hobby: molens! Dat hij vol van molens is, weten we hier natuurlijk ook. Hij volgt namelijk in zijn vrije tijd ook nog de cursus bij het Gild Fryske Mounders tot Molenbouwer.

Jan-Pieter Visser is woonachtig in de gemeente Noardeast-Fryslân. Hij is 19 jaar en zit in het 1e jaar van de doorstroom opleiding Allround Timmerman. Deze 2-jarige BBL-opleiding kan hij volgen omdat hij hiervoor de opleiding Timmerman succesvol heeft afgerond.

Wat heb je zoal gedaan?

De eerste dagen dat ik echt mee mocht helpen in een molen via mij leerwerkplek bij Molenmakers, was zo indrukwekkend dat ik niet eens meer weet waar het precies was. Het was al zo bijzonder hoe ik bij hen terecht was gekomen. Mijn huidige leermeester Rolf, had bij molenaars aangegeven dat hij op zoek was naar een timmerman, voor onderhoudswerkzaamheden in molens. Mijn naam werd genoemd omdat ik elke vrije zaterdag op molens te vinden was en de opleiding tot Timmerman volgde. Vervolgens nam hij contact met mij op, ben ik op gesprek gegaan en via Toekomstbouwers Friesland (voorheen Bouwmensen Friesland) bij Molenmakers geplaatst. Ik ga nu dus 1 dag naar school en werk 4 dagen, waarvoor ik een salaris krijg.

Zie jij een toekomst voor jezelf in de bouw?

Ik heb goed nagedacht over mijn toekomst. De bouwsector is niet altijd constant om in te werken. Als molenmaker verdien je niet genoeg om van te leven. Een combinatie van beide levert meer zekerheid op, zowel op werk (in heel Nederland) als op verdiensten. Ik zie dus een toekomst voor mijzelf in de molenbouw. En dat is precies wat ik wil. Verder heb ik ook tijdens mij opleiding enige zekerheid. Want als ik even niet een opdracht kan maken op mijn leerwerkplek, dan kan dat bij Toekomstbouwers Friesland in de werkplaats. Heel fijn!

Mijn persoonlijke ervaring

Myn pake wie, doe’t hy noch libbe, frijwilliger bij it VVV-kantoar op in mûne en doe kaam ik der al as lyts jonkje. Sa bin ik der ynrôle. En no mei ik as Timmerman ek noch wurkje yn de restauraasje fan mûnen, dus it is allegear wol goed slagge. Dat ha ik te tanken oan fakman, learmaster en mûne gek, Rolf.

“Fan je hobby je wurk meitsje, wa wol dat no net?”

Bio Jan-Pieter

Jan-Pieter Visser

  • 2003
  • Allround Timmerman doorstroom, niveau 3 (1e jaars)
  • Leerwerkplek Molenmakers/Bouwbedrijf Hiemstra Tzummarum