Remco van der Wal

Remco van der Wal vindt dat iedereen moet doen wat hij leuk vindt, zo vertelt hij in een interview met Koninklijk Bouwend Nederland (online, 28 augustus). Remco is 22 jaar en volgt de opleiding Allround Timmerman versneld. 

Wat heb je zoal gedaan?

Nadat ik ontdekt had dat ik mooie dingen van hout wilde maken heb ik me bij een ROC Firda aangemeld. Aangezien ik fysiek ook aan de slag wilde, ben ik de BBL-variant gaan doen. Dat betekent 4 dagen werken (tegen betaling) en 1 dag naar school. Ik stroomde aan het eind van eerste leerjaar in, nam afscheid van een niet passende hbo-opleiding, en ging in het tweede leerjaar gewoon met de anderen mee. Mijn tempo lag hoger, vanwege mijn gedrevenheid en voor de bouwbak ben ik al begonnen met de leerstof van het 3e jaar.

Via Toekomstbouwers Friesland ben ik geplaatst bij Bouwbedrijf Swart. Daar kan ik helaas niet mijn praktijkopdrachten doen, maar dat kan ik begrijpen omdat zij voornamelijk onderhoudswerk doen. Mijn opdrachten hoop ik binnenkort in de werkplaats van Toekomstbouwers Friesland af te ronden.

Zie jij een toekomst voor jezelf in de bouw?

Ik heb het altijd leuk gevonden om dingen te maken, en met hout bezig zijn vond ik dan het leukst. Het idee om samen met anderen mooie dingen te kunnen bouwen, dat is altijd wel een droombeeld geweest. Ik heb geen behoefte om door te groeien naar een functie waarbij ik veel op kantoor zit. Laat mij maar op de bouwplaats!

Behoefte om voor mezelf te beginnen heb ik ook niet. Zolang ik mag blijven en het hier naar mijn zin heb, dan blijf ik. Ik heb sowieso altijd gedacht dat je dit vaak het beste bij een baas kunt leren. Ook al omdat er veel dingen veranderen in de bouwtechnieken. Een echte timmerman ben je pas na tien jaar, dus nee, voor mijn 30e begin ik zeker niet voor mezelf.

Mijn persoonlijke ervaring

Toekomstbouwers Friesland (TBF) heeft voor mijn een leerwerkplek geregeld. Voor de dagen dat ik werk krijg ik van hen een salaris. Het is fijn dat TBF als overkoepelende praktijkopleiding, verder alles regelt met het aangesloten bouwbedrijf.

“De overstap is een goede keuze geweest!”

Bio Remco

Remco van der Wal

  • 2001
  • Allround Timmerman (2e jaars)
  • BBL